Showing posts with label RAS EXAM OLD PAPER. Show all posts
Showing posts with label RAS EXAM OLD PAPER. Show all posts

Wednesday, October 24, 2012

RAS/RTS EXAM GK PAPERS 2012


RAS EXAM GK PAPER 2012

1.Which mineral of the following is associated with the "Jhamar -Kotra" Regions in Rajasthan:

1) Lead and zinc
2) Manganese
3) Rock Phosphate
4) Silver
Ans: 3

2. Which of the following areas were integrated at the seventh stage (1 November 1956) of the integration of Rajasthan?
1) Matsya Sangh
2) Jaipur
3) Sirohi
4) Ajmer and Abu
Ans: 4

3. Identify the incorrect pair about the dialects of Rajasthan and the area of their prevalence:
1) Tonk : Dhoondhari
2) Pali : Bagadi
3) Baran : Hadoti
4) Karauli : Mewati
Ans: 2

4. Who is the author of Prithviraja Vijaya?
1) Chand Bardai
2) Prithviraj Chauhan
3) Jayanak
4) Nayanchand Suri
Ans: 3

5. Which category of Rajasthani Literature is related to story or narrative genre?
1) Vat
2) Veli
3) Vachanika
4) Vigat
Ans: 1

6. Identify the incorrect pair relation the folk dances of Rajasthan with their area of revalance:
1) Gindar dance : Shekhawati
2) Dhol dance : Jalor
3) Bamarasia dance : Bikaner
4) Dandia dance : Marwar
Ans: 3

7. What is the name of the famous folk drama of Bhils?
1) Gavari
2) Swang
3) Tamasha
4) Rammat
Ans: 1

8. Gopiji Bhatta is related with which folk drama style of Rajasthan?
1) Tamasha
2) Swang
3) Rammat
4) Nautanki
Ans:1

9. Where is the temple of folk deity Mallinathji located?
1) Tilwara (Barmer)
2) Nagala Jhaz (Bharatpur)
3) Santhu village (Jalor)
4) Panchota village (Jalor)
Ans: 1

10. Which amongst the following is not as folk goddess of Rajasthan?
1) Chhink Mata
2) Karani Mata
3) Auwari Mata
4) Hidimba Mata
Ans: 4

11. Which is the famous center of "Blue Pottery" in Rajasthan?
1) Bikaner
2) Dungarpur
3) Jaipur
4) Jaisalmer
Ans: 3

12. Identify the incorrect pair amongest the following:
1) Beneshwar Fair : Dungarpur
2) Badshah Fair : Beawar
3) Maru Mahotsava : Barmer
4) Gautameshwar Fair : Sirohi
Ans: 3

13. "Tarabhant ki Odhani" is the popular costume of which category of women in Rajasthan?
1) Rajpur women
2) Gurjar women
3) Adivasi women
4) Jat women
Ans: 3

14. Which of the following is not a sub-dialect of Marwari?
1) Bikaneri
2) Nagarchol
3) Jodhpuri
4) Thali
Ans: 2

16. In which year Rajasthan Mission on Livelihood was started?
1) 2002
2) 2004
3) 2005
4) 2007
Ans: 2

17. According to 2007 Livestock Census the total number of livestock in Rajasthan is:
(1) 491 Lakh
(2) 547 Lakh
(3) 579 Lakh
(4) 484 Lakh
Ans: 3

18. Where first Solar Park in Rajasthan will be established?
1) Balotra (Barmer)
2) Badla (Jodhpur)
3) Pokaran (Jaisalmer)
4) Shergarh (Jodhpur)
Ans: 2

19. Which one of the following statements is not correct?
1) Wells and Tube wells are the main sources of irrigation in Rajasthan.
2) The construction of Gang Canal was completed in 1927.
3) The water of Indira Gandhi Canal is only used for irrigation.
4) 'Khadin' is a traditional method of water conservation in arid Rajasthan.
Ans: 3

20. The Solar Policy was announced first time by the Government of Rajasthan in the year:
1) 2011
2) 2010
3) 2009
4) 2008
Ans: 1

21. What is true with the present position of revenue account in the budget of Rajasthan?
1) Revenue deficit is alarming.
2) Revenue deficit is under control.
3) Revenue deficit is less than other neighbouring states.
4) There is revenue surplus.
Ans:4


22) The production of food grains in Rajasthan in the year 2010-11 was highest after independence, it was:
1) 250 Lakh tonne
2) 235 Lakh tonne
3) 210 Lakh tonne
4) 192 Lakh tonne
Ans: 2

23) Desert Development Programme is being implemented in 16 District of Rajasthan. This programme is being founded:
1) 100% by Govt. of India
2) 100% by Rajasthan Govt.
3) In the ratio of 50:50 by both the govt.
4) 75% by Govt. of India, 25% by Rajasthan Govt.
Ans: 4

24) Match the following:
TRIBES IN RAJASTHAN             REGION/AREA
A. Sharia                                 1. Marwar
B. Kathodi                               2. Abu Road
C. Garasia                               3. Mewar
D. Rabaries                             4. Baran
                                              5. Banswara
Ans: 3 (A-4, B-3,C-2,D=1)

25) "Tripitaka" Texts are related with which religion:
1) Vedic Religion
2) Buddhism
3) Jainism
4) Shaivism
Ans: 2

26. Who is considered as the first Modern Man of India?
1) Nana Saheb
2) A. O. Hume
3) Raja Ram Mohan Roy
4) Swami Vivekanand
Ans: 3

27. Who was first woman President of the Congress?
1) Kadambini Ganguli
2) Sarojini Naidu
3) Annie Besant
4) Kamla Nehru
Ans: 3

28. In which battle did Maharana Sanga defeat Ibrahim Lodi?
1) Battle of Khatoli
2) Battle of Sarangpur
3) Battle of Siwana
4) Battle of Khanua
Ans: 1

29. Which Rajput ruler continued his struggle for independence against Mughals and did
not surrender?

1) Raja Raisingh of Bikaner
2) Rao Chandrasen of Marwar
3) Raja Bharmal of Amber
4) Maharana Amar Singh of Mewar
Ans: 2

30. Identify the incorrect pair amongest the following relating the freedom fighters of
Rajasthan with the area of their activities

1) Arjun Lal Sethi : Udaipur
2) Jai Narayan Vyas : Jodhpur
3) Kesari Singh Barhath : Mewar
4) Govind Giri : Vagad
Ans:1


31. Which amongest the following place was not a center of the revolution of 1857 in
Rajasthan?
1) Ajmer
2) Jaipur
3) Neemuch
4) Auwa
Ans: 2



32. Which of the following institutions has been playing a leading role to promote generation of non-conventional energy in Rajasthan?
1) RUDA
2) The Rajasthan Renewable Energy Corporation
3) The Rajasthan Non-conventional Energy Corporation
4) The Rajasthan Non-conventional Power Generation Corporation
Ans:2

33. Indicate the share of industries in GSDP of Rajasthan in 2010-11 at 2004-05 prices.
1) 13%
2) 18%
3) 24%
4) 30%
Ans: 4

34. The main objective of Rajiv Awas Yojana (RAY) is:
1) to provide free houses to BPL families.
2) to provide free houses to SC/ST families.
3) to provide interest free loan for construction of houses in rural areas.
4) slum free India.
Ans: 4

35. Which of the following bear responsibility for the planning, execution and implementation of MGNREG schemes?
1) Gram Sabha
2) Gram Panchayat
3) State Government
4) DRDA
Ans: 2

36. The Rajasthan Govt. announced in the budget 2012 to set-up a hydrology and water management institute. In which of the following district, it is being established?
1) Jodhpur
2) Jaisalmer
3) Bikaner
4) Kota
Ans: 3

38. RIICO has developed for Agro food parks to promote
1) exports of agricultural commodities.
2) investment in agriculture.
3) agro-based industries.
4) food – storage facility.
Ans: 3

39. Which of the following river originate from M.P. and drops its water into the Gulf
of Khambhat? Exam Results
1) The Parvati
2) The Luni
3) The Mahi
4) The Javai
Ans: 3

40. Hon’ble CM’a seven point programme is related to:
1) Rural development of Rajasthan
2) Empowerment of women in Rajasthan
3) Eradication of poverty in Rajasthan
4) Agricultural development of Rajasthan
Ans: 2

41 Biodiversity day is celebrated on:
1) 29 December
2) 27 June
3) 28 February
4) 30 January
Ans:1

42. A Bio-technique in which Ultrasonic sound is used:
1) Sonography
2) ECG
3) EEG
4) X-RAY
Ans:1

43. Daily energy required by a hard worker man is
1) 3000 Kilocalories
2) 2700 Kilocalories
3) 4000 Kilocalories
4) 6000 Kilocalories
Ans: 3

44. Arrange the following countries in the descending order according to their area and select the correct answer using code given below:
1) Brazil
2) Canada
3) China
4) USA
Ans- 2 

45. Which one of following is not a correct match
1) Finland - Helsinki
2) Bolivia - La Paz
3) Ehiopia - Lusaka
4) Ukraine - Kiev
Ans: 3

46. Syr and Amu Rivers are flow into:
1) Caspian Sea
2) Black sea
3) Baltic Sea
4) Aral sea
Ans: 4

47. Which mountain form boundary between Spain and France
1) Jura
2) Pyrenees
3) Carpathians
4) Caucasus
Ans: 2

48.  Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below
1) Canada - 1) Lagos
2) Greece  2) Damascus
3) Nigeria 3) Toronto
4) Syria 4) Athens
Ans: 3.

49. Which continent is knwon as "Cradle of Mankind" ?
1) Asia
2) Africa
3) Europe
4) South africa
Ans: 2

50. In which year the wildlife protection act was introduced in India ?
1) 1962
2) 1970
3) 1972
4) 1982
Ans: 3

51. Which one of the following is not a Project Tiger Reserve in India ?
1) Dudhwa
2) Chilka
3) Kanha
4) Manas
Ans: 2

52. Which one of the following is the main cause of the ecological imbalance in India:
1) Deforestation
2) Desertification
3) Floods and Famines
4) Rainfall variations
Ans: 1

53) Which one of the following is the highest aravali peak ?
1) Sajjangarh
2) Lilagarh
3) Kumbhalgarh
4) Taragarh
Ans:  3

54. In which region of Rajasthan ravines are found ?
1) Banas Basin
2) Mahi basin
3) Luni Basin
4) Chambal Basin
Ans: 4

55. In which region of Rajasthan Entisol Group of soils are found ?
1) Eastern
2) Western
3) South-Eastern
4) Southern
Ans: 2

56. In which district of Rajasthan "KHAS" grass is grown ?
1) Kota, Bundi and Jhalawar
2) Dholpur, Karauli and Alwar
3) Ajmer, Banswara and Chittorgarh
4) Sawai Madhopur, Bharatpur and Tonk
Ans: 4

57. Which one of the followin is not a cause of Desertification in Rajasthan ?
1) Overgrazing
2) Deforestation
3) Urbanization
4) Improper soil and water Management
Ans: 3

58. The two important Beryllium producing district of Rajasthan are:
1) Udaipur and Jaipur
2) Alwar and Jhunjhunu
3) Nagour and Pali
4) Sirohi and Dungarpur
Ans: 1

59. Who is the chairman of Joint Parliament Committee set up to look into the 2G Spectrum Scandel ?
1) Murli Manohar Joshi
2) PC Chacko
3) AB Bardhan
4) Sita ram Yechury
Ans: 2

60. In which state the Indian Union, the govt. encouraged a Private militia(Selva Judum) and whose action was invalidated by Supreme Court ?
1) Orissa (Odisha)
2) Chhattisgarh
3) MP
4) West Bengal
Ans: 2


61. Match the following:
Item             Districts
A. Namda      1. Jaipur
B. Doria         2. Tonk
C. Ajaraka     3. Barmer
D. Marble  sculpture 4. Bikaner
                      5. Kota
Ans: 1 (A-2, B-5,C-3,D-1)

62. In Rajasthan, there is great potential of bio-mass energy because of:
1) Availablity of desert area
2) Availability of sun-heat
3) Availability of live stock
4) Availability of mustard Husk
Ans: 4

63. Consider the following statements: In Rajasthan, development of Gas based power plants becomes most appropriate and preferred option for meeting the peak energy demand on following grounds –
A) The state has no coal reserves.
B) It is most renewable source of energy.
C) Hydro potential has already been exploited.
D) Gas based power plants need less water compared to coal based power plant.
1) (A) and (D) are correct
2) 2) (A), (C) and(D) are correct
3) (A), (B) and (C) are correct
4) Only (A)( and (C) are correc
Ans: 2

65. Dholpur Power Project will be based on:
1) Lignite
2) Water
3) Solar
4) Gas
Ans: 4

66 Linseed (ALSI) us a rich source of :
1) Vitamin C
2) Omega-3 Fatty Acid
3) Essential Amino Acids
4) Antioxidants
Ans:   2

67 The latest technique used to establish identity of a human being based on biotechnological principals is:
1) Biometrix Analysis
2) Genome sequencing
3) DNA finger printing
4) Karyotyping
Ans: 3

68 In Microwave oven, the microwave tube used is:
1) A Combination of klystron and magnetron tube
2) Kelystron Tube
3) Magnetron Tube
4) Travelling Wave tube
Ans: 3

69 In fiber optics communication the signal travels in the form of:
1) Light wave
2) Radio wave
3) Mircro wave
4) Electric Wave
Ans: 1

70 The optimum sound level for human being is:
1) 90 db
2) 60 db
3) 120 db
4) 100 db
Ans: 2


71. In which game Saina Nehwal earned international recognition and was awarded the Rajiv gandhi Khel Prize in 2012 ?
1) Tennis
2) Table tennis
3) Badminton
4) Swimming
Ans: 3

72. Who was honored with Bharat Ratna in 2009 ?
1) Pandit Ravi Shankar
2) Lata Mangeskar
3) Bismillah Khan
4) Bhimsen Joshi
Ans: 4 ... or None

73. With which subject the 97th Constitution Amendment Act of 2012 is concerned ?
1) Free and compulsory education of children till the age of 14 year
2) Organization and working of co-operative societies
3) Stringent measures to deal with terrorism
4) Provision of Lok Pal to prevent corruption
Ans: 2

74. Which artist associated with Music was honored with Rajasthan Ratan Posthumously ?
1) Khem chand Prakash
2) Mohd. Rafi
3) Jagjit Singh
4) Bhupen Hazarika
Ans: 3

75. Who got membership of Rajya Sabha by Presidential Nomination in 2012
1) Mayawati
2) Jaya Bachhan
3) Hema Malini
4) Anu Agha
Ans: 4

76. In March 2012, in which state of India, the election commission countermanded the Rajya Sabha Elections ?
1) Uttar Pradesh
2) Jharkhand
3) Uttarakhand
4) Madhya Pradesh
Ans: 2

77. Against which judge the Rajya Sabha Passed the Motion of impeachment in 2011, but he resigned to save himself before it could be passed by the Lok sabha ?
1) Justice V Ramaswami
2) Justice Bhattacharya
3) Justice Soumitra Sen
4) Justice PD Dinakaran
Ans:  3

78. Which maoist leader was finished by Security forces in 2012 ?
1) Veerappan
2) Charu Majumdar
3) Kishanji
4) Kanu Sanyal
Ans: 3

79. In which country the Arab spring witnessed its inauguration in 2011 ?
1) Egypt
2) Tunisia
3) Libya
4) Yeman
Ans: 2

80. Which new state came into being in 2011 ?
1) East Timor
2) West sahara
3) North Korea
4) South Sudan
Ans: 4

81. Where the 17th Conference of the SAARC held in 2011 ?
1) Dhaka
2) Male
3) Thimpu
4) Colombo
Ans: 2

82. With which country India signed 2+2 Treaty in 2010 ?
1) USA
2) Russian federation
3) China
4) Japan
Ans: 4

83. Which country's resolution was supported by India in UN human right council that condemmed suppression of Tamil  Militants in Sri Lank ?
1) China
2) America
3) Russian Federation
4) Britain
Ans: 2

84. With which country India signed a treaty in 2011 for the exploration of Oil resources in South China Sea ?
1) Australia
2) Vietnam
3) China
4) Japan
Ans: 2

85.Where was the 15th Conference of the Non-Aligned nations in 2009 ?
1) Durban
2) Havana
3) Sharm-el-Sheikh
4) Kuala Lampur
Ans: 3

86. On which date in 2012 Pravasi Bhartiya Diwas Celebration at Jaipur was inaugurated ?
1) 5 January
2) 7 January
3) 9 January
4) 11 January
Ans: 2

87.  Which party got notable success in the parliamentary elections under the leadership of Suu Kyi held in Myanmar in 2012 ?
1) Democratic Party
2) League for Democracy
3) National League
4) National League for democracy
Ans: 4

88. Which India has been elected as a Judge of the International Court of Justice in 2012 ?
1) Nagendra Singh
2) B.N. Rau
3) Dalveer Bhandari
4) Dinkar Lal Bhandari
Ans: 3

89. If all the plants and trees vanish from the earth, the gas which will decreases is:

1) Caron dioxide
2) Nitrogen
3) Water vapour
4) Oxygen
Ans: 4

90. Dynamo is a Machine which is used for:
1) Conversion of High Voltage to low voltage
2) Conversion of Low Voltage to high voltage
3) Conversion of Electrical energy to Mechanical energy
4) Conversion of Mechanical Energy to Electrical energy
Ans:  4

91. Dry Ice is:
1) Frozen Ice
2) Frozen Carbon dioxide
3) Frozen water
4) Frozen oxygen
Ans:2

92. The Halogen being used as Analgesic is:
1) Chlorine
2) Bromine
3) Iodine
4) Fluorine
Ans:3

93. The IC Chip used in computer is made of:
1) Copper
2) Silicon
3) Steel
4) Plastic
Ans: 2

94. The first metal used by Man was:
1) Gold
2) Silver
3) Copper
4) Iron
Ans: 3

95. A 100 Watt electric bulb is used for 10 Hr. What will be the cost of Electricity consumed, if the consuption cost is Rs. 5 per unit ?
1) Rs. 5
2) Rs. 10
3) Rs. 25
4) Rs. 50
Ans: 1

96. Which of the following is the best conductor of Electricity ?
1) Aluminium
2) Copper
3) Silver
4) Gold
Ans: 3

97. Ozone layer is above the earth crust around ?
1) 50 KM
2) 300 KM
3) 2000 KM
4) 20 KM
Ans: D

98. The Saliva helps in the digestion of :
1) Starch
2) Proteins
3) Fibres
4) Fat
Ans: 1

99. In Television Broadcast, the picture signals are transmitted by:
1) Ampliture Modulation
2) Frequency Modulation
3) Phase Modulation
4) Angle Modulation
Ans: 1

100. The cooling by a desert Cooler is based on:
1) Hot air replacement
2) Air dehydration
3) Evaporative Cooling
4) Air Rehydration
Ans:3

RAS/RTS EXAMS PREVIOUS YEAR GK PAPER 2008


 RAS/RTS EXAMS PREVIOUS YEAR PAPER 2008, PREVIOUS YEAR PAPER


1. Kharia, Raswani, Shibhala and Udisbhar are:
A. Wines
B. Kuchamani Khyal actors
C. Villages in Barmer
D. Kota doriya sarees type
Ans: C

2. "Archaeopteryx" is connecting link between:
A. Amphibia and aves
B. Reptiles and aves
C. Reptiles and Mammals
D. Aves and Mammals
Ans: B

3. CIMMCO is:
Ans: CIMMCO wagon factory restarted in Bharatpur after 8 Years

4. Port Pradeep is located at:
A. Kerala
B. West Bengal
C. Karnataka
D. Orissa
Ans: D

5. Mangla-Bhagyam, Shakti and Aishwarya is:
A. Plans for SC/ST Girls
B. Oil Discoveries
C. Universities in Pvt. Sector
D. Natural gas units
Ans: B

6. Among the crafts that have been shortlisted by National Institute of Design for geographical indicator status is:
Ans: Jaipur for Blue pottery and Udaipur for Clay work

7. Pearl is mainly constituted of:
A. Calcium carbonate
B. Calcium Sulphate
C. Calcium Oxalate
d. Calcium Oxide
Ans: A

8. FINGER LAKE REGION is located at:
A. USA
B. Australia
C. Austria
D. UK
Ans: A

9. Major flood in Kawas, Barmer occur in:
A. 2005
B. 2006
C. 2007
D. 2008
Ans: B

10. Which Scent has Headquarter in Shahpura, Bhilwara;
A. Dadu
B. Vallabh
C. Nimbark
D. Ramsnehi
Ans: D

11. Author of Ashtadhyayi is:
A. Varahmihir
B. Kalidas
C. Panini
D. Balram
Ans: A

12. Adamya Chetna trust, Havells India LTD, Hindustan Zinc, DSCL Kota is related to:
A. Production of Handicraft and Industrial goods
B. Mid day meal programme
C. Infrastructure Development in Rajasthan
D. SEZ in rajasthan
Ans: B

13. The whole dispute between Subhas chandra bose and Right wing, after the Tripuri session of congress centers around to the question of:
A. Formation of congress working comittee
B. Policy towards princely states
C. Attitute towards central govt.
D. Double membership of Socialist party workers
Ans: A

14. Rajasthan Born Industrialist Help CM Raman for Research with Rs. 22000 in 1920 was:
A. Purshotam das bajaj
B. Jamshedji tata
C. Mangiram Bangur
D. Ghanshyam das birla
Ans: D

15. Author of Andhayug is:
A. Ramdhari singh Dinkar
B. Mahaveer prasad Diwedi
C. Dharam veer Bharti
D. Mohan Rakesh
Ans: C

16. UN General Assembly President is:
A. Hib Major
B. Miguel D'Escoto
C. J. Chirac
D. Jian Zemin
Ans: B

17. Atlas Mountains are situated in:
A. Asia
B. Africa
C. Australia
D. Europe
Ans: B

18. Per capita income at current Price in Rajasthan during 2007-2008 is about:
A. 20000
B. 22000
C 24000
D 18000
Ans: B

19. Nawalgarh (Jhunjhunu) was in news because of:
Ans: The Govt. has taken responsibility to provide the land to cement manufacturer.

20. Which one of the following changes occure when salt is added in water:
Ans: Boiling point is increased while freezing point is decreased.


21. Minamata disease is caused by-
A. Mercury
B. Cadmium
C. Lead
D. Zinc
Ans: A

22. Govt. of rajasthan has constituted one organization to advise the govt. on reforms in economic matters is: 
A. Economic policy and reform counsel
B. Reform committee on economic policy
C. Council for economic reforms
D. Economic advisory committee:
Ans: A

23. Under which article of Indian constitution, it is the duty of the Union govt. to protect states against external aggression and internal disturbance: 
A. 355
B. 356
C. 352
D. 360
Ans: A

24. Which one of the following group of organism has significance in diagnosing the death by drowning: 
A. Lichens
B. Protozoa
C. Cyanobacteria
D. Diatoms

25. Heavy rainfall in pushkar, where does the flood occurs: 
A. Ajmer
B. Sawaimadhopur
C. Balotara
D. Sojat
Ans: C

26. On a specific day and time temp. was 48 degree C in churu and 24 C in Shimla, Two metallic cups identical in all respects contained water at 95 degree C in churu and 71 Degree  in shimla. Which one of these two cups reached room temp. first:
A. Cup in Churu
B. Cup in shimla
C. Both reached room temp. at same time
D. Data are not enough to find out results
Ans: C

27. Who won the Booker Prize 2008:
A. Arvind adiga
B. Aruna Roy
C. Rajendra Singh
D. Megha Patekar
Ans: A

28. The first woman four star genera in US military is:
Ans: Anne Dun Woody

29. Which one of the following acid is formed during the change of milk into curd
A. Acetic acid
B. Ascorbic Acid
C. Citric Acid
D. Lactic Acid
Ans: D

30. What is the height of Guru shikar peak in Rajasthan
A. 1722
B. 1724
C. 1750
D 1780 Meter
Ans: A


31. When a person enters in a dark room from strong light area he is not able to see clearly for some time. later he gradually begins to see things. this is because:
A. Change in the size of Pupil.

32.  Exclude which is not correct:
Ans: Bureau of investment promotion is an agency for promotion of small scale industry projects.

33. The art style which combines Indian and Greek feature is called:
A. Sikhar
B. Verra
C. Gandhar
D. Nagar
Ans: C

34. First DNA Bank of asia is established at:
A. Jaipur
B. Kota
C. Chennai
D. Lucknow
Ans-

35. Raika's in Rajasthan are:
A. Traditional Hourse breeders
B. Traditional Camel Breeders
C. Used to sell goods from village to village
D. Salt traders
Ans: B

36. First session of Rajputana-Madhyabharat Sabha was held at:
A. Delhi
B. Ajmer
C. Indore
D. Udaipur
Ans: A

37. Author of "The audacity of Hope" is:
A. Nayan tara sehgal
B. Salman rushdie
C. Vikram seth
D. Barack Obama
Ans: D

38. RIDCOR Stands for:
Ans: Road Infrastructure Development Company of Rajasthan.

39. Inscription which through light on writing of Maharana Kumba is:
Ans: Kirtistambha Prashasti 1460


41. Incorrect about NREGA:
Ans: This act specifies the individuals works but only for the SC and ST below poverty line.

42. Mahajanpad situated on bank of river godawari was:
A. Avanti
B. Vatsa
C. Assaka
D. Kamboja

43. Nethra-ki-pal is known for mineral:
A. Iron ore
B. Copper
C. Lead and Zinc
D. Manganese
Ans: A

44. Bull-Seal of Indus valley civilization was found at:
A. Harappa
B. Chanhudaro
C. Lothal
D. Mohenjodaro
Ans:A

45. Incorrect about Inflation:
Ans: Fr some commodities retain prices are also considered for measurement of Inflation

46. District with least population density in Rajasthan:
A. Bikaner
B. Barmer
C. Jaisalmer
D. Jodhpur
Ans: C

47. Bio-Magnification means:
Ans: Increasing the amount of pesticides in the organisms of successive tropic level.

48. CHANDRAYAN-I was lauched from:
A. Orissa
B. Tamilnadu
C. Karnataka
D. AP
Ans: D

49. By which process Alum cleans the muddy water:
A. Absorption
B. Adsorption
C. Coagulation
D. Dialysis
Ans: C

51. Handloom mark shows the standard of:
A. Handloom cloths
B. Craft works
C. Hand embroidery
D. Hand Block printing
Ans: A

52. Which country has signed an agreement on Civil nuclear cooperation with India in sept. 2008:
A. Australia
B. Japan
C. Brazil
D. France
Ans: D

53. Who was appointed the president of South Africa after resignation of Thabo Mbeki:
Ans: Kglea Motlanthe

54. Desert development programme was started in Rajasthan:
A. 1960-61
B. 1977-78
C. 1982-82
D. 1994-95
Ans: B

55.  Which pair is matching:
Ans: Masuria Dori - Kota

56. Under whose command marwari forces was sent to support sanga against Babar:
A. Rao ganga
B. Maldeo
C. Biram Deo
D. Suja
Ans: B

57. The Hot spot of biodiversity in india:
Ans: Eastern Himalaya and Western Ghat

58. Who has been chosen for Bharat Ratna:
A. Devanand
B. Pandit Bhimsen Jodhi
C. Kanshi Ram
D. Atal Bihari Vajpayee

59. Mahakma Baquit was used for:
Ans: Charge the revenue arearers in good harvest year


60. Gyan Peetha award on 6th Nov 2008 given to:
A. Vinit Narayan
B. Rehman Rahi
C. Kamleshwar
D. Gyan Chaturvedi
Ans: B

61. For which desirable character the transgenic Crop "Golden rice" is produced:
A. Vitamin A
B. Amino acid
C. Insulin
D. Starch
Ans: A

62. World's youngest king belongs to:
A. Saudi arebia
B. Japan
C. Bhutan
D. Thailand
Ans: C

63. mammoth is the ancestor of:
A. Dog
B. Horse
C. Camel
D. Elephant

64. Which district produced largest Isabgol:
A. Jhalawar
B. Jalore
C. Sirohi
D. Bundi
Ans: B

65. "Lasodia Movement was launched by:
A. Mavji
B. Govind giri
C. Surmal das
D.  Motilal Tejawat
Ans: C

66. Chairmen of ISRO is:
A. KS Kasturirangan
B. Abdul Kalam
C. Madhavan Nair
D. KM Bhandari
Ans: C

67. Most stable ecosystem is:
A. Forest
B. Grassland
C. Desert
D. Marine
Ans: D

68. Which tree is called "Flame of Forest in rajasthan"
A. Khejri
B. Neem
C. Palas
D. Paras peepul
Ans: C

69. Which city is called Suncity:
A. Jaipur
B. Jodhpur
C. Bikaner
D. Jaisalmer
Ans: B

70. Common thing among Arya samaj, Brahm Samaj  and Ramkrishan mission is:
Ans:None of these three had a political mission but they helped to develop a spirit of patriotism


71. Generally Coral reefs are found at:
Ans: Between tropics of Cancer and Capricorn coastal areas.

72. Which one of following is used for synthesis of Polythene:
A. Methan
B. Ethane
C. Propane
D. Butane
Ans: B

73. A Bird eye review of macro economic development under various programme launched by the state govt. in Rajasthan is avaible in:
Ans: Economic Review

74. How many Million plus cities india have ( according to census 2001)
A. 39
B. 49
C. 29
D. 59
Ans: A

75. National water development agency was established in witch year:
A. 1969
B. 1970
C. 1980
D. 1990
Ans: C

76. Author of Nyaya darshan was:
A. Gautam
B. Kanad
C. Kapil
D. Badrayan
Ans: A

77. Kandhamal is part of witch state:
A. Orissa
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Gujarat
Ans: A

78. Indian Prime Minister elected RS MP from:
A. Punjab
B. Assam
C. Haryana
D. Gujarat
Ans: B

79. In which province Muslim league formed govt. after 1946 election:
A. Bengal
B. North east frontier
C. Punjab
D. Bihar
Ans: A

80. Which city is known as Menchaster of Rajasthan:
A. Kota
B. Udaipur
C. Pali
D. Bhilwara
Ans: D

81. Pheromones are found in:
A. Insects
B. Snakes
C. Birds
D. Bats
Ans: A

82. Which is not part of seven sisters:
A. Meghalaya
B. West bengal
C. Arunachal Pradesh
D. Tripura
Ans: B

83. Main function of colonisation in Rajasthan is to:
A. Provide residential plots
B. Acquire land by govt.
C. provide irrigation facility
D. Allot land

84. Who is the governor of West Bengal:
A. Gopal Gandhi
B. Shiv charan mathur
C. Surjit singh barnala
D. Nawal kishore sharma
Ans: A

85. Which act intriduced DYARCHY at the center:
A. Act of 1909
B. Govt of India, ACT 1919
C. Govt of India, ACT 1935
D. Govt of Indai, ACT 1947
Ans: C

86. Symbol of world wild life is:
A. Polar bear
B. White bear
C. Red panda
D. Cheeta
Ans: C

88. In which direction Monsoon rainfall in rajasthan increases
A. Southwest-northeast
B. Southeast-Northwest
C. Northwest-Southeast

89. Dhawadiya were the persons:
Ans: Who used to participate in the race.

90. By which process the sea water can be converted into pure water:
A. Deliquescence
B. Efflorescence
C. Electric separation
D. Reverse Osmosis
Ans: D

91. Jal durg is situated at:
A. Ajmer
B. Aamer
C. Siwana
D. Gangron
Ans - D

92. Azolla-Anabaena Bio-fertilizer is used for crop:
A. Wheat
B. Rice
C. Mustard
D. Cotton
Ans- B

93. "Bani Thani" Painting is related to:
A. Bundi school
B. Kishangarh School
C. Chavand school
D. Jaipur School
Ans- B

94. Which group of district has highest forest area:
A. Baran-udaipur, chittorgarh
B. Bharatpur, jhalawar,kota
C. Karauli, sirohi, dungarpur
D. Banswara,dholpur,rajsamand
Ans: A

95. Which statement is wrong:
Ans: The Blue wave scattered more than violet wave of light so that the sky appears blue.

96. Maximum production of Khas comes from:
A. Sawaimadhopur, tonk, bharatpur
B. Ganganagar, dausa, alawar
C. Jhalawar, Kota-Bundi
D. Dungarpur-Banswara-Udaipur
Ans: A

97. Who represented Congress in 2nd Round table conference:
A. Jawaharlal nehru
B. Motilal nehru
C. Abdul kalam azad
D. Mahatma gandhi
Ans: D

98. Author of "Vansa  Bhaskar":
A. Bankidas
B. Gauri shankar ojha
C. Shyamaldas
D. Surajmal Mishran
Ans: D

99. "Maitri Express" train is introduced between:
A. Kolkata and dhaka
B. Amritsar and lahore
C. Delhi and srinagar
D. Lucknow and kathmandu
Ans: A

100. Baxa tiger project is located at witch place:
A. MP
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. West bengal
Ans: D

RAS/RTS EXAMS PREVIOUS YEAR GK PAPER 2007

RAS/RTS EXAMS PREVIOUS YEAR GK PAPERS 2007, PREVIOUS YEAR GK PAPERS, GK PAPERS, RPSC GK PAPERS, 


1. Adjacent district in Rajasthan are:
A. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
B. Jhalawar, Bundi, TOnk
C. Sirohi, Pali, Nagaur
D. Churu, Jhunjhunu, Jaipur
Ans: C

2. M. Karunanidhi becomes PM of Tamilnaduu:
A. 3rd time
B. 4th Time
C. 6th Time
D. 5th TIme
Ans: D

3. Minimum distance requires for Clear "Echo" of sound:
A. 10 M
B. 30 M
C. 17 M
D. 24 M
Ans: C

4. Bio-remediation is:
A. Use of microorganism metabolism to remove pollutants.
B. Control or Virus and Pesticides
C. Tranplantation of Human parts
D. Cure of critical diseases by Microorganism
Ans: A

5. "Kubadpatti" of Rajathan is located at:
A. Bhararput-Alwar
B. Kota-Bundi
c. Banswara-Dungarpur
D. Nagaur-Ajmer
Ans: D

6. Ajrakh Print belongs to:
A. Balotara
B. Pali
C. Bagru
D. Barmer
Ans- D

7. Which Political agent was murdered in Ahua in 1857:
A. George Patrick lorence
B. Capt. Monk Mesan
C. Capt. Shoversh
D. Col. E. Bartan
Ans: B

8. World bank in 2007 allotted $700 Million to India for:
A. Rural Infrastructure
B. Agriculture production
C. Urban Development
D. Rural Electrification
Ans: A

9. Water resources in India of world's:
A. 4%
B. 1.5%
C. 11%
D. 7.9%
Ans: A

10. Booker prize winner of 2006:
A. Indira nooyi
B. Kiran desai
C. Shobha De
D. Kalyani Shankar
Ans: B


11. Super Computer's Word length Range is:
A. 16 Bits
B. 32 Bits
C. 64 Bits
D. 128 Bits
Ans: C

12. At which Fahrenheit Temperature, its double to Centigrade Temperature:
A. -6.7 F
B. -12.7 F
C. 135 F
D. 160 F
Ans: D

13. Which Inscription has "ASHOK" name:
A. Bhabru Inscription
B. Thirteenth Inscription
C. Rummindei Inscription
D. Maski, Small Inscription
Ans: D

14. Candle flame burn at Micro-Gravity:
A. Becomes Longer
B. Becomes Small
C. Round Shape
D. Remains same
Ans: C

15. Leta, Mangrol and Salawas is known for:
A. Cloth BUNAI
B. Cloth CHAPAI
C. Woman's shoes
D. Woodan articles
Ans: A

16. Author of Book "Jeej Muhammad" is:
A. Jodhpur king Jaswant singh
B. Aamer King Bharmal
C. Jaipur king Sawai Jaisingh
D. Udaipur Maharana Amar Singh
Ans: C

17. Former President Abdul Kalam fled which Fighter plane:
A. F-16
B. MI-30
C. Jaguar
D. Sukhoi-30 MKI
Ans: D

18. Montenegro becomes independent European country in year:
A. 2006
B. 1945
C. 1980
D. 1992
Ans: A

19. In which state Communist started "BU-PORTAM":
A. Andhra Pradesh
B. Tamilnadu
C. Kerala
D. Karnataka
Ans: A

20. India postal Department releases "FAD" of:
A. Ramdevji
B. Devnarayan Ji
C. Pabuji
D. Tejaji Ji
Ans: B


21. First CM of VRIHAT Rajasthan:
A. Jai narayan shashtri
B. Gokulbhai Bhatt
C. Hiralal Shashtri
D. Manikya lal Verma
Ans: C

22. Which of following gas has minimum quantity in atmosphere:
A. Argon
B. Carbon di oxide
C. Oxygen
D. Nitrogen
Ans: B
23. Under which article Panchyats gets constitutional right:
A. Article 226
B. Article 243
C. Article 239
D. Article 219
Ann: B

24. Tharparkar Tribe is found in:
A. Tribal belt
B. Boarder area of rajashtan
C. Haroti Region
D. Toravati Region
Ans- B

25. Dodo birds are extinct from:
A. Brazil
B. India
C. Morishash
D. Peru
Ans:C

26. Who is known as Bangad Ke Gandhi: 
A. Haridev Joshi
B. Motilal Tejawat
C. Manakyalal Verma
D. Bhogilal Pandya
Ans: D


27. Which is wrong match:
A. Ghaggar-Nali
B. SEWAN Grass - Alwar
C. Marble-Nagaur
D. Malwa Flood - Barmer
Ans: B


28. Rajputana Woman Cooperative Bank was started on:
A. Jaipur, August 1995
B. Udaipur, June 1993
C. Kota, April 1990
D. Jodhpur, August 1990
Ans: A

30.  Rajasthan state industrial development and investment corporation(RICCO) helps in:
A. Setup Industrial areas
B. Provides Basic Infrastructures
C. Project Report, Project profile and Services
D. All above
Ans: D


31. Which Chinese traveler visits Bhinmal:
A. Fahyan
B. Sangyun
C. Whensang
D. Issing
Ans: C

32. "Rajasthan Seva Sangh" established in Wardha:
A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. 1922
Ans: A

33. Author of Bikaner Ke Rathoran Ri Khyat is:
A. Dayaldas
B. Shyamaldas
C. Suryamal Mishra
D. Nenasi
Ans: A

34. "Chakwara" Incident is related to:
A. Use of Holy places
B. Use of Land
C. Use of Public water source
D. Reservation
Ans: C

35. Motive behind Rudset is:
A. Bank loans for Rural development
B. Concrete Roads for Rural areas
C. Provides training to Unemployed mans Rural areas
D. Extends services in Rural areas
Ans: C  

36. Considering Geographic Location and culture which Which Sector should be primarily promoted for inclusive development of state:
A. Tourism
B. Animal Husbandry
C. Mining
D. Industry
Ans: A

37. BADELI Temple is based on which Architecture:
A. Naagar
B. Dravid
C. Besar
D. Panchayatan
Ans-

38. Universal Product Code(UPC) is accepted for:
A. Building Fire safety
B. Earthquake resistence Buldings
C. For bar Codes
D. Against adultration of Food
Ans: C

39. Vivekanad participated in Parliament of the World's Religions during year:
A. Sept 1890
B. Sept 1891
C. Sept 1892
D. Sept 1893
Ans: D

40. We can See Sun before Actual sunrise due to:
A. Scattering of light
B. Diffraction of light
C. Refraction of light
D. Internal reflation of light
Ans: C


41. Institutional Financial facilities for Agriculture and Rural Development, Shivram Committee is also known as:
A. Confrismart Report
B. Craficard Report
C. Agrirude Report
D. Rudecop Report
Ans: B

42. Who will takes President post when Post of President and Vice President not filled:
A. Speaker of Lok Sabha
B. Speaker of Rajya Sabha
C. Attorney General
D. Chief Justice of India
Ans: D

43. 90% of Asbestos in Rajasthan is produced by:
A. Bhilwara, Nagaur, Jaipur, sirohi
B. Udaipur, Dungarpur, Baswara, Ajmer
C. Tonk, Bhilwara, Nagaur, Banswara
D. Bhilwara, Chittor, Sirohi, tonk
Ans: B

44. People's Republic of China(PRC) gets admission into United Nations by Votes:
A. 1965
B. 1969
c. 1971
D. 1975
Ans: C

45. Highest speaking language of India:
A. Marathi
B. Bengali
C. Urdu
D. Punjabi
Ans: B

46. Indira Gandhi Canal starts from:
A. Bhakra Dam on Satluj River
B. Rihand Project on Rihand River
C. Harike dam on Satluj-Vyas river
D. Hirakund dam on Mahanadi River
Ans: C

47. CDFST(College of daily and food science Technology) is situated at:
A. Jaipur
B. Udaipur
C. Jodhpur
D. Kota
Ans: B

48. Which state have Maximum % of area under National parks:
A. UP
B. Tripura
C. Sikkim
D. Bihar
Ans: C

49. Rajasthan Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited is situated at:
A. Kapasan in Chittorgarh
B. Rawatsar in Hanumangarh
C. Gadepan in Kota
D. Hurda in Bhilwara
Ans: A


50. Motive of RTI Act:
A. Get information from Public officers
B. Officer having information, will provide information  to all
C. Govt. to put information on public places
D. Information about criminal by Police
Ans: A


51. Two dams on Chamal, situated in Rajasthan:
A. Gandhisagar, Rana pratap sagar
B. Jawahar sagar, gandhi sagar
C. Jawahar sagar, Pratap sagar
D. Kota Beraj, Gandhi Sagar
Ans: C

52. Author of Defining moments:
A. Salman Rushdie
B. Amrita Pritam
C. Rajendra Shekhar
D. Jaswant singh
Ans: C

53. Rana Pratap sagar Power project is situated at:
A. Kota
B. Udaipur
C. Rawatbhata
D. Bikaner
Ans: C 

54. Which district have highest Human density:
A. Ajmer
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Sirohi
Ans: A

55. Chotti Teej is celebrated on Hindu Calandar month of:
A. Chetra
B. Shrawan
C. Bhadrapad
D. Kartik
Ans: B

56. First woman to get "United Nations Woman together awards 2007" is:
A. Gayatri Devi
B. Vasundhra Raje
C. Renuka Choudhary
D. Jayanti Natarajan
Ans- B

57. Which component is not present in German Silver:
A. Copper
B. Aluminium
C. Zinc
D. Nickel
Ans: B

58. Asia's Best Zinc,Lead ore are present at:
A. Rajpur dariba, Rajsamand
B. Delwada in Udaipur
C. Rampur Aagucha in Bhilwara
D. Jhamar-Kotra in Udaipur
Ans: C

59. "Jhamatya and Khatkadya is related to:
A. Gawari dance
B. Hela Khyal
C. Kuchamani Khyal
D. Ger Dance
Ans: A

60. Which district produces Highest calories:
A. Jaipur
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Nagaur
Ans: C


61. NREGA is different than other projects:
A. It is also implemented in Urban areas.
B. It provides Guarantee of 200 days employment
C. It provides employment within 1 Month of applications
D. Its not only Employment scheme but also a Law
Ans: D

62. Which Musical Instrument is played by Mouth:
A. IKTARA
B. ALGOJA
C. NOBAT
D. TASHA
Ans: B

63. Aurangzeb defeated Jodhpuer king Jaswant singh in 1658 at Dharmat, which is located in state:
A. Rajasthan
B. MP
C. UP
D. Haryana
Ans: B

64. Jaisingh Suri was author of:
A. Hammirmardan
B. Hammir Mahakavya
C. Hammir Math
D. Hammir Raso
Ans: A

65. Divers uses which gas along with Oxygen in sea:
A. Helium
B. Nitrogen
C. Zenon
D. Amonia
Ans: A

66. Rajpramukh post was renamed to Governor (RAJYAPAL) in year:
A. 1947
B. 1950
C. 1948
D. 1956
Ans: D

67. Talvar Bandhai is:
A. Tax taken by Jamindars on occasion of new New successor sworn in
B. Ritual done for solder while participating in War
C. Armaments to new Soldiers
D. Honor for Army chief on victory
Ans-A

68. Lathi Series is:
A. Cow species
B. Under ground water body
C. Mineral Belt
D. Wildlife series
Ans: C

69. Which process makes Western Rajasthan's soil Acidic and Alkaline:
A. Percolation
B. Capillary Action
C. Drainage
D. Leaching
Ans: C

70. In ancient time Flood in Ghaggar River reaches to:
A. Talwara Lake
B. Hanuman garh
C. Anoopgarh
D. Fort Abbas
Ans: C


71. SEM in Rajasthan is related to:
A. Ecological(PARISTHITIKI) Changes
B. Sand-dune construction
C. Deforestation
D. Soil erosion
Ans: A

72. Which city is called Cultural "Melting Point" of India:
A. Delhi
B. Lucknow
C. Bangalore
D. Hydrabad
Ans: D

73. Which country in 2007 blame Indian ambassador for govt. change:
A. Botsawana
B. Cameroon
C. Guyna Bisau
D. Laiberiya
Ans:C

74. State which is No. in production of Milk, Groundnuts, Salt and cotton:
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Punjab
Ans: C

75. Which state shares maximum border with Myanmar:
A. Manipur
B. Arunachal Pradesh
C. Mijoram
D. Nagaland
Ans: B

76. Which gland produces Milk producing hormone:
A. Pituitary Gland
B. Thyroid Gland
C. Parathyroid Gland
D. Adrenal glad
Ans: A

77. Big Bang theory is related to:
A. Formation of Continents
B. Formation of Universe
C. Formation of Himalaya
D. Formation of Soil
Ans: B

78. "Power Pack" Scheme is related to:
A. Electrification by Solar energy in remote areas
B. Automatic packaging for exports
C. Cement production process
D. Production of Packaging materials by Power
Ans: A

79. Famous Scent of Mewat regions during Medieval times:
A. Charandas
B. Laldas
C. Hariram das
D. Sundardas
Ans: B

80.  Plants that can Face Possible Extinction are mentioned in:
A. Blue List
B. Green List
C. Red List
D. Yellow List
Ans: C

81. Length of Sethusamudram Shipping Canal Project is:
A. 166 KM
B. 167 KM
C. 168 KM
D. 169 KM
Ans: B

82. "Bharat Nirman" Scheme is related to:
A. Uraban Development
B. Rural Development
C. Bridge and Roads
D. IT
Ans: B

83. Tagadi is wears in:
A. Neck
B. Hands
C. Waist
D. Legs
Ans: C

84. Commonwealth Games 2010 is held at:
A. Delhi
B. Nepal
C. Silon
D. Dhaka
Ans: A

85. "Fashion for Development" is related to:
A. To make new design of cloths
B. Independent organization for fashion development
C. New syllabus in Woman colleges
D. To make Khadi and Kota doria popular
Ans: A

86. Nagaur is known for which crop with Scent:
A. Cumin Seed (ZEERA)
B. Fenugreek (METHI)
C. Garlik (LEHSUN)
D. Coriander (DHANIA)
Ans: B

87. If a Radioactive substance decay Half in 10 days then:
A. Total decay in 20 days
B. Total decay in 40 days
C. 3/4 decay in 20 days
D. 1/4 decay in 5 days.
Ans - C
88. Temp. of Bulb Filament on lighting is:
A. 100-500 C
B. 1000-1500 C
C. 2000-2500 C
D. 3000-3500 C
Ans: C
90. In which book of Naipaul, Vinoda Bhave is referred as "A HOLLY FOOL"
A. A writer's people ways of looking and feeling
B. Indian: A Million Mutnees
C. Half a life
D. A area of darkness
Ans: A

91. When Floating piece of Ice in water melt, The level of water:
A. Decrease
B. Increase
C. Remain same
D. Down or rise depends on temp. of water
Ans: D

92. Garh - Bithali fort is:
A. Mehrangarh
B. Taragarh,ajmer
C. Taragarh, Bundi
D. Ranthambore
Ans: B

93. As per census 2001, which district have highest rural population %:
A. Tonk
B. Banswara
C. Sawaimadhopur
D. Pali
Ans: B

94. First state of rajasthan to accept Friendship with English is:
A. Jaipur
B. Kota
C. Udaipur
D. Jodhpur
Ans: B

95. Which city in Rajsthan has lower surface than the river's surface near it:
A. Hanumangarh Junction
B. Pali
C. Tonk
D. Balotara
Ans: D

96. Oldest and developed canal system of India:
A. Ganga Canal
B. Sikri Canal
C. Indira gandhi canal
D. Godawari-Krishna Canal
Ans: A

98. Plaster of paris is chemical form of:
A. Calcium carbonate
B. Calcium Sulphate
C. Calcium oxlate
D. Calcium oxide
Ans: B

99. During 2006 bypolls which CM gets 94% votes:
A. Gulam ali azad
B. Shivraj singh chauhan
C. BC Khanduri
D. Amrinder singh
Ans: A

RAS/RTS EXAM GK PAPER 2003, PERVIOUS YEAR PAPERS


RAS/RTS EXAMS PREVIOUS YEAR PAPER 2003, PREVIOUS YEAR PAPER 2003

1. The Area of Rajasthan is about:
a.  2.8 Lakh Square Km.
b.  3.4 Lakh Square Km.
c.  4.5 Lakh Square Km.
d.  5.7 Lakh Square Km.
ANS: b

2. What Fraction of Rajasthan’s land area is desert
a.  1/4
b.  1/3
c.  1/2
d.  2/3
ANS: d

3.  For which of the following mineral Rajasthan has a monopoly in the country
a.   Lead-Zinc
b.   MICA
c.   Manganese
d.   Copper
Ans: a

4.  In which region of Rajasthan is coper mined
a. Bhilwara
b. Nagaur
c. Khetri
d.  Neemla
Ans: c

5. In which region of Rajasthan will you find Teak (SAGWAN) forest
a. Central
b. South
c. North Eastern
d. North western
Ans: b

6. Which of the following rivers supplies Maximum water to rajasthan
a.  Chambal
b.  Banas
c.  Mahi
d.  Sabarmat
ANS: a

7. In which of the following cities in Rajasthan is its atomic power plant is situated.
a. Udaipur
b. Kota
c.  Bansawara
d.  Alwar
Ans: b

8. In which district of Rajasthan large reserve of natural gas have been discovered.
a. Jaisalmer
b. Dholpur
c.  Banswara
d.  Bikaner
Ans: a

9. Rajasthan is single largest producer in country of
a. Balrley
b. Maize
c. Gram
d.  Millet
Ans: d

10. Which of the following cities is the biggest producer of Cement in Rajasthan
a.   Jodhpur
b.   Jaipur
c.   Chittorgarh
d.   Nagaur
Ans: C

11. The aim of “Apna gaon-Apna Kam” Scheme is:
a.   To provide Clean water and its management in village
b.   To remove poverty by creating employment for everyone in village
c.   To create awareness about health and family planning
d.   To make everyone literate in village
Ans: B

12.  Which of the following cities in Rajasthan has a agriculture university.
a.  Udaipur
b.  Jaipur
c.  Bikaner
d.   Tonk
Ans: C

13. The Maharan Pratap Award is giver for excellence in:
a.  Science and technology
b.  Sports
c.  Social works
d.  Performance Arts
Ans: b

14. The aim of UNFPA project in Rajasthan is concerned with:
a. Woman health and family planning
b.  Arid zone farming
c.  Adult education
d.  Uplift of tribals
Ans: A.

15.Which city in Rajasthan is part of the NCR(National capital region)
a. Alwar
b. Karauli
c.  Jhunjhunu
d.  Pilani
Ans: A.
16.In rajasthan which of the following is largest producer of wheat
a. Udaipur
b. Jaisalmer
c. Sri ganganagar
d.  Jodhpur
Ans: c

17.Which of the following semi-precious stone in rajasthan is mined in largest quantities:
a. Saphire (NEELAM)
b. Ruby (MANIK)
c. Torquoise (FIROZA)
d. Agate (SULEMANI PATTAR)
Ans: b

18.In addition to kota and banswara, in which other city is the Tasar Vikas Programme is being Run:
a. Jaipur
b. Udaipur
c. Jodhpur
d. Ajmer
Ans: b

19. Which NH goes from Punjab to gujrat through Rajasthan passing by Bikaner and Jaisalmer
a. NH 8
b. NH 10
c. NH 11
d. NH 15
Ans: d

20.   Where in Rajasthan is famous enamel Jewellery(MENAKARI GAHANE) made:
a. Jaipur
b. Jodhpur
c. Udaipur
d. Bharatpur
Ans: a

21.   When beam of Red, blue and green light falls on the sam spot, the color of light becomes:
a.       Violet
b.      Red
c.       Yellow
d.      White
Ans: D.

22.   The atomic nucleus was discovered by
a.       Rutherford
b.      Dalton
c.       Einstein
d.      Thompson
Ans: A

23.   Which of the following diseases antibiotics cannot cure:
a.       Leprosy (KUSTH)
b.      TETANUS
c.       Measles(KHASRA)
d.      Cholera(HAIZA)
Ans: C. Measles
24.   Which harmone when secreted increases heart beat and produces a feeling of excitement
a.       CORTISONE
b.      INSULIN
c.       ADERNALIN
d.      TESTOSTERONE
Ans: C. Adernalin
25.   Which of the following quantities is measured on Ritcher scale
a.       Speed of glacier
b.      Population growth
c.       Intensity of an earthquake
d.      Temerature inside the earth
26.   Which organ of human body does the disease Alzheimer affect
a.       The ear
b.      Brain
c.       Eye
d.      Stomach
Ans: Brain
27.   What is the decibel level of sound produced by two person in conversation
a.       About 5 DB
b.      About 10 db
c.       About 30 db
d.      About 100 db
Ans: C 30 Db
28.   The branch of physics that deals with the motion of a very small particles is called:
a.       Field theory
b.      Particle physics
c.       Quantum mechanics
d.      Atomic physics
Ans: C Quanum mechanics.
29.   How many units of electricity will be consumed if you use a 60 watt electric bulb for 5 Hour everday for 30 days:
a.       12
b.      9
c.       6
d.      3
Ans: B 9  TIPS: One Unit=1000 Watt. So total consumption is 60*5*30= 9000 Watt OR 9 Units
30.   Which of the following statement is correct about clone of an organism:
a.       A clone has characteristics of both its parents
b.      A clone is produced asexually
c.       Identical twins are clones of an organism
d.      Two clones of an organism may not be identical.
Ans: B
31.   Deficiency of which vitamin can cause night blindness:
a.       B
b.      K
c.       A
d.      D
Ans: c. Vitamin A
32.   Which of the following food provide the nutrient for the growth of new tissues in Human body:
a.       Fruit
b.      Vegetables
c.       Cheese
d.      Sweets
Ans: C. Cheese
33.   Which of the following groups of living beings belongs to the same species?
a.        Chinese, American and black African
b.      Tiger, lions and cat
c.       Pigeons, doves and partridges
d.      Lizards, crocodiles and snakes.
Ans: A
34.   Amount of which of the following components in air does not change in the process of respiration
a.       Carbon dioxide (CO2)
b.      Oxygen
c.       Water vapors
d.      Nitrogen
        Ans: D
35.   Which of the following is an example of chemical change:
a.       Splitting of white light into seven colors as it passes through a prism.
b.      Vegetables becoming tender on cooking
c.       Clay becoming brittle as it dries
d.      Slat dissolving in water
Ans: B
36.   Which of the following is the largest air pollutant:
a.       Carbon dioxide
b.      Carbon monioxide
c.       Sulphur oxides
d.      Hydrocarbons
Ans: Carbon monoxide
37.   Approximately how many different chemical elements exist on the earch
a.       300
b.      250
c.       200
d.      100
Ans: D
38.   In binary code the number 7 is written as:
a.       110
b.      111
c.       101
d.      100
Ans: B
39.   The CD in computer stands for:
a.       Compact disk
b.      Compressed disk
c.       Computerized disk
d.      Compressed data
Ans: A
40.   In which field of science will you learn about “white dwarf”
a.       Astronomy
b.      Agriculture
c.       Genetics
d.      Anthropology
Ans: A
41.   Forest of “Sub-Tropical” found in state;
a.       Kerala
b.      MP
c.       Tamilnadu
d.      Karnataka
Ans: B. MP
42.   Approx. what % of Indian population is urban:
a.       36
b.      27
c.       20
d.      14
Ans: 27
43.   The oldest mountain range in india is:
a.       Arawali
b.      Vindhya
c.       Satpura
d.      Himalaya
Ans: A
44.   According to the saka year, the period between 22 June and 23 July is the month of:
a.       Ashadha
b.      Bhadra
c.       Chaitra
d.      Pausha
Ans: Ashadha
45.   Percentage of hindi speaking Indians is about:
a.       50
b.      45
c.       40
d.      35
Ans: C 40 Tips: more precisely approx. 42% people speak hindi while 12% speak Bengali(2nd)
46.   The largest producer of food grains in country is:
a.       Punjab
b.      UP
c.       Bihar
d.      MP
Ans: B (UP)
47.   According to data obtained from satellite survey, what % of india’s area is forest:
a.       32
b.      28
c.       19
d.      15
Ans: C 19%
48.   Which of the following states has the lowest female per 1000 male ratio
a.       Haryana
b.      Punjab
c.       Rajasthan
d.      J&k
Ans: A. Haryana
49.   The second largest city of rajasthan is:
a.       Ajmer
b.      Udaipur
c.       Jodhpur
d.      Jaisalmer
Ans: C
50.   In which part of rajasthan is the vindhya plateau extension?
a.       North east
b.      South east
c.       South
d.      South west
Ans: B. South-east
51.   Which of the following city in rajasthan is the closest to Pakistan border:
a.       Bikaner
b.      Jaisalmer
c.       Ganganer
d.      Hanumangarh
Ans: C,
52.   Around a city of rajasthan a yellow stone is quarried which is also named after the city is:
a.       Jaisalmer
b.      Kota
c.       Makrana
d.      Jodhpur
Ans: A
53.   Which region of rajasthan is likely to be benefit from the indira gandhi canal
a.       North-western
b.      Southern
c.       South-western
d.      Whole rajasthan
Ans: A
54.   Rajasthan is one of lndia’s largest producer of:
a.       Granite
b.      Cotton
c.       Wool
d.      Spices
Ans: C. Wool
55.   The number of permanent member oof UN Security counsil is:
a.       6
b.      5
c.       4
d.      3
Ans: B.5
56.   After UP which of the following state in the country has highest population:
a.       Maharashtra
b.      Bihar
c.       West Bengal
d.      Andhra Pradesh
57.   The largest producer of banana in world is:
a.       Columbia
b.      Zimbabwe
c.       Malaysia
d.      India
Ans: B (Zimbabwe)
58.   The language spoken by the second largest no. of people in the world is:
a.       Hindi
b.      Spanish
c.       English
d.      Chinese,mandarin
Ans: B Hindi TIPS: Chinese is highest speaking language in world.
59.   In which year did the USSR become Russia
a.       1989
b.      1990
c.       1991
d.      1992
Ans: C 1991
60.   Accoring tto the world bank, the world’s population is:
a.       7 billion
b.      6.5 billion
c.       6 billion
d.      5.5 billion
Ans: C
61.   To which state does the folk art form of madhubani belongs:
a.       Bihar
b.      West Bengal
c.       Bihar
d.      Rajasthan
Ans: A. Bihar
62.   To which part of india did the poet Iqbal, who wrote “Sare jahan se accha” belong
a.       Delhi
b.      Up
c.       Punjab
d.      Hydrabad
Ans: C. Punjab
63.   In which month is the famous pushkar fair in rajasthan held
a.       October
b.      February
c.       November
d.      March
Ans: C November
64.   Where is the national School of Design situated:
a.       Pune
b.      Delhi
c.       Bangalore
d.      Ahmedabad
Ans: D. Ahmedabad
65.   In which field is the swarna kamal award given:
a.       Literature
b.      Cinema
c.       Classical music
d.      Theatre
Ans: B CINEMA
66.   The pichwai paintings depict scenes from:
a.       Mahabharat
b.      Ramayana
c.       Life of lord krishan
d.      Lives of rajpur kings
67.   The mystic poet mira bai was:
a.       Rajput noble woman who never married
b.      From a gujarati royal family married to rajput
c.       The daughter of a priest from MP
d.      One fo the wives of rajpur rular
Ans: D
68.   The largest tribal population in rajasthan is that of:
a.       Bhils
b.      Meenas
c.       Saharias
d.      Gadulia lohars
Ans: B
69.   The sufi saint khwaja moinuddin chisti cam to rajasthan during the reeigen of:
a.       Maharana pratap
b.      Rana sanga
c.       Rana kumbha
d.      Prithviraj chauhan
Ans: D
70.   Initially the chief center of rajasthan school of paintings was at:
a.       Bikaner
b.      Jaipur
c.       Bundi
d.      Jaisalmer
Ans: A
71.   The geographical area of rajputana was renamed as rajasthan on:
a.       15 AUG. 1947
b.      25 MARCH 1948
c.       31 MARCH 1949
d.      1 NOV. 1956
Ans: D
72.   The clan of rajputs who ruled the princely state of jaipur was:
a.       Sisodias
b.      Kachhawahas
c.       Rathors
d.      Hadas
Ans: B
73.   Bishnois of rajasthan is follower of which of the following folk gods
a.       Harbhuji
b.      Mehaji
c.       Jambhoji
d.      Pabuji
Ans: C
74.   In which year Jana gana mana adopted as the national anthem of India:
a.       1948
b.      1949
c.       1950
d.      1951
Ans: C
75.   Which historical monuments in delhi is a synthesis f Persian and Indian style of architectures:
a.       Qutub minar
b.      Lodi tomb
c.       Humayun tomb
d.      Red fort
Ans: C
76.   William dalrymples book “City of Djinns” is about which Indian city
a.       Delhi
b.      Kolkata
c.       Varanasi
d.      Agra
Ans: A
77.   According to british film institute survey 2002 which Indian film was listed as the most popular film:
a.       Devdas
b.      Mother india
c.       Sholay
d.      Mugal-e-aajam
Ans: B
78.   The craft of the famous blue pottery in rajasthan originated from:
a.       Kashmir
b.      Persia
c.       Afganistan
d.      Sindh
Ans: B
79.   Which town in rajasthan is well known for the traditional craft of block printing(BEL-BUTO KI CHAPAI) of delicate floral motifs:
a.       Jaipur
b.      Bagru
c.       Sanganer
d.      Barmer
Ans: Sanganer
80.   About which Indian city in rajasthan is said that “Legs of stone alone can take you there”:
a.       Chittor
b.      Jaisalmer
c.       Udaipur
d.      Jodhpur
Ans: B
81.   The tenth five year plan will end in year:
a.       2005
b.      2006
c.       2007
d.      2008
Ans: C
82.   In which Indian state is female literacy lowest
a.       Bihar
b.      Rajasthan
c.       Orrisa
d.      J&k
Ans: A
83.   Which Indian state has the largest forest cover are:
a.       MP
b.      West Bengal
c.       Kerala
d.      Assam
Ans: A.
84.   The name “NARODA PATIA” is associated with:
a.       Narmada bachao andolan
b.      Gujarat riots
c.       Orrisa famine
d.      Naxalite movement
Ans: B
85.   By which name/names is our county mentioned in the constitution:
a.       Bharat and India
b.      Bharat only
c.       Hindustan and india
d.      Bharat, Hindustan and India
Ans: A
86.   Who was abu nidal
a.       A member of al-quida
b.      A palestinain militant
c.       A minister in Taliban govt.
d.      An Egyptian terrorist
Ans: B
87.   Where is the next cricket world cupt held:
a.       Australia
b.      West indies
c.       New Zealand
d.      England
88.   The growth in GDP in year 200-02 compared with the tenth plan target has been:
a.       Above expectations
b.      As expected
c.       A little below expectation but satisfactory
d.      About half of what expected.
Ans: C
89.   According to official estimate the percentage of Indian population living below poverty line is about:
a.       18
b.      26
c.       29
d.      31
Ans: 26
90.   Which of the following is not a fundamental right granted by the Indian constitution to the citizen:
a.       Right to settle in any part of country
b.      Right to gender equality
c.       Right to information
d.      Right against exploitation
Ans: C
91.   How many Lok sabha seat rajasthan has:
a.       27
b.      26
c.       25
d.      24
Ans: C
92.   The official legal adviser to the state govt. is:
a.       The chief justice
b.      The attorney general
c.       Advocate general
d.      A bench of high court
Ans: C
93.   In which year Jharkhand state was formerd:
a.       1998
b.      1999
c.       2000
d.      2001
Ans: C
94.   In Indian navy the equivalent of the army lieutenant commander:
a.       Commodore
b.      Captain
c.       Commander
d.      Lt. commander
Ans: C
95.   Where is the “Tata institute of fundamental research situated:
a.       Bangalore
b.      Kolkata
c.       Delhi
d.      Mumbai
Ans: D
96.   Which Indian state has the first woman CM:
a.       Up
b.      Bihar
c.       Tamilnadu
d.      Delhi
Ans: A
97.   Which of the following Vice president was not appointed as President:
a.       Justice mohd. Hidayatullah
b.      R.venkatraman
c.       Krishna kant
d.      Dr. zakir hussain
Ans: C
98.   The 2002 national award for the best film was given to:
a.       Lagan
b.      Mitr
c.       Dweepa
d.      Chandni bar
Ans: C
99.   The governer of india table of precedence which of the following comes above the chief justice of india:
a.       Attorney general of india
b.      Former presidents
c.       Chief of staffs
d.      Speaker of lok sabha
Ans: B
100.            Mr.LK Adwani was appointed Deputy PM of india in:
a.       Feb 2002
b.      March 2002
c.       May 2002
d.      June 2002
Ans: D