Tuesday, January 8, 2013

State PSU in Rajasthan

PSU in Rajasthan: PSU stands for Public Sector Undertaking (PSU). PSU in India or Rajasthan is a Government owned company and their subsidiarity companies such as Air India Limited, Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), National Thermal Power Corporation (NTPC), Coal India Limited, Food Corporation of India, BSNL, Hindustan Aeronautics Limited (HAL) etc. PSU of India is used to refer to companies in which the government (either the federal Union Central Government or the many state or territorial governments, or both) own a majority (51 percent or more) of the company equity.  
Rajasthan definitely do not have high turnover PSUs but Govt. of Rajasthan owns many PSU in State which is run by Independent Board of Directors or CMD as per Norms from Govt. of Rajasthan. Here is List of Public Sector Undertaking (PSU) under the purview of Bureau of Public Enterprises (BPE).
List of State PSU in Rajasthan:
STATUTORY CORPORATIONS/BOARDS
. Rajasthan State Road Transport Corporation
. Rajasthan Financial Corporation
. Rajasthan Land Development Corporation
. Rajasthan Housing Board
. Rajasthan State Warehousing Corporation
. Rajasthan State Agriculture Marketing Board
REGISTERED COMPANIES
. Rajasthan Rajya Vidyut Utpadan Nigam Ltd.
. Rajasthan Rajya Vidyut Prasaran Nigam Ltd.
. Jaipur Vidyut Vitran Nigam Ltd.
. Ajmer Vidyut Vitran Nigam Ltd.
. Jodhpur Vidyut Vitran Nigam Ltd.
. Rajasthan State Industrial Development & Investment Corporation Ltd.
. Rajasthan State Mines & Minerals Ltd.

. The Rajasthan Small Industries Corporation Ltd.
. Rajasthan State Handloom Development Corporation Ltd.
. Rajasthan Rajya Paryatan Vikas Nigam Ltd.
. Rajasthan State Hotels Corporation Ltd.
. Rajasthan State Seeds Corporation Ltd.
. Rajasthan State Agro Industries Corporation Ltd.
. Rajasthan State Road Development & Construction Corporation Ltd.
. Rajasthan Jal Vikas Nigam Ltd.
. Rajasthan State Ganganagar Sugar Mills Ltd.
. Rajasthan Renewal Energy Corporation Ltd.
DEPARTMENTAL UNDERTAKINGS
. Rajasthan State Chemical Works Didwana (Sodium Sulphate Works)
. Rajasthan Goverment Salt Works, Didwana.
For More details refer: bpe.rajasthan.gov.in

Punjab PSC Question Paper 2012 - New Pattern

Punjab PSC Question Paper 2012: Punjab PSC held Punjab State Civil Services Combined Competitive exam 2012 which is based on New Pattern of CSAT which RPSC Rajasthan will also follow in RAS Exam 2013. Punjab PSC 2012 Examination have total 150 Question which need to be solved in 120 Minutes i.e. 2 Hours. 
The questions are from different sections like Comprehension, Interpersonal skills including communication skills, logical reasoning and analytical ability, decision making and problem solving, general mental ability, basic numeracy and English language comprehension. Hope Punjab PSC PRE 2012 held in September 2012 will also help RAS 2013 aspirants. 

QUIZ 12 - GK Question from PSU Exams

QUIZ  12: General Knowledge Questions from various examination as part of QUIZ Time. Here is Sample Question paper with Selected Questions covering all these topics.
1.Which is the busiest Airport of India ?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Calcutta
D. Chennai
Ans: A (Delhi)
2. Which is the highest layer of the atmosphere from the earth ?
A. Troposhpere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Inosphere
Ans: D
3. Which Telephone No. will be always be engaged when you dial it ?
A. Airline Booking
B. Fault booking
C. Railway information
D. Your own Number
Ans: D
4. Photocopying machines are now known as Xerox Machine because they were popularised by ?
A. Their founder T.Xerox
B. Company Name
C. The method Xerox
D. Xerox Brother
Ans: B

5. The weight of heart is nearly ?
A. 100 GM
B. 300 GM
C. 1 KG
D. 5 KG
Ans: B
6. Where is the office of permanent secretariat of SAARC located ?
A. Delhi
B. Kahmandu 
C. Sri Lanka
D. None of above
Ans: B
7. Which of the following has not been facilitated by the Wisden cricket award ?
A. M Amarnath
B. Polly Umrigar
C. VVS Laxman
D. Chandrashekhar
Ans: B 
8. Tribology is the scientific study of ?
A. Frictional properties between metallic surfaces moving in relation to each other
B. Alloys having three alloying elements
C. Tribes
D. Human Habitation
Ans: A
9. Subhas chandra bose setup the provisional govt. of free india in ?
A. Burma
B. Singapore
C. Thailand
D. Indonesia
Ans: A
10. Which of the following constitution amendment acts contains provisions related to Panchayati Raj ?
A. 42 Amendment Act
B. 73 Amendment Act

C. 84 Amendment Act
D. 92 Amendment Act
Ans: B

Jain Temple Lodrawa, Jaisalmer

Jain Temple Lodrawa is one of ancient temple in western Rajasthan. Lodrawa is a village in the Indian state of Rajasthan approximately 15 kilometres from Jaisalmer. Jain Temple Lodrawa it is a popular tourist destination, known for its architectural ruins and surrounding sand dunes.
Lodrawa was the previous capital of Jaisalmer, which is known for historic places and temples that are frequented by travelers. The temples were rebuilt in the late 1970s, are reminders of the city's former glory.
Point to Remember:
* Jain Temple Lodrawa is situated in Jaisalmer
* Lodrawa is former capital of Jaisalmer.
Jain Temple Lodrawa, Jaisalmer Pics, Photos:
http://rasexams.blogspot.in/

http://rasexams.blogspot.in/

 


Lakheri Cement Works Rajasthan

Lakheri Cement Works/ Plant Rajasthan: Lakheri city is Located in Bundi district of Rajasthan. Mostly surrounded by agricultural lands & villages the most distinct feature of lakheri is a cement manufacturing unit of ACC [Associated Cement Companies] Ltd. This plant is the oldest running cement plant in Asia.
About ACC Lakheri Cement Plant: ACC Ltd. a Company incorporated under the Indian Companies Act, 1913, having its Registered Office at Cement House, 121, Maharshi Karve Road, Mumbai 400020, Maharashtra, having one of its Cement Manufacturing Units at Lakheri, Distt Bundi, Rajasthan. 

Current Affairs: December 2012

Current Affairs Question December 2012: Current General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/ IAS/ Bank Jobs. Question of Rajasthan GK, India GK and World GK will be updated daily during whole month of December  2012.
1. Former PM of India, Inder kumar Gujaral who passed away on 30th Nov. 2012, belongs to political party ?
A. Congress
B. BJP
C. Janta Dal
D. RJD
Ans: C
2. New Land acquisition bill 2012 requires ----- % of landowners consent ?
A. 50%
B. 75%
C. 80%
D. 100%
Ans: C
3. Right to recall in Rajasthan is first time used at ? 
A. Harmara
B. Baran
C. Mangrol
D. Anta
Ans: C
For the first time in Rajasthan, an election for recalling an elected chairman of a municipal body was held in Mangrol Municipality area of Baran district. 

4. 117th Constitution amendment is related to:
A. Reservation to SC/ST in promotions
B. Land acquisition Bill
C. Money laundering Amendment bill
D. Section 66A IT Act amendment bill
Ans: A
5 ASEAN–India Commemorative Summit 2012 held in ?
A. New Delhi
B. Tokyo
C. Hyderabad
D. Kathmandu
Ans: A
ASEAN–India Commemorative Summit 2012, New Delhi held 20, 21 December to celebrate the 20th anniversary of the establishment of relations between ASEAN and India. 
6. Total No. of Assembly Seats in Himachal Pradesh is ?
A. 60
B. 72
C. 66
D. 68
Ans: D (Congress wins Assembly polls 2012) 
7. Total No. of assembly seats in Gujarat is ?
A.187
B. 195
C. 182
D. 184
Ans: C (BJP Wins assembly polls 2012)
8. Miss Universe 2012 Winner - "Olivia Culpo" belongs to which country ? 
A. Austria
B. UK
C. USA
D. Canada
Ans: C

9. Delhi HC dismisses PIL against which Rajya Sabha(RS) Nominees ? 
A. Rekha
B. Sachin tendulkar
C. Hema Malini
D. Manmohan Singh
Ans:B (Delhi High Court on 21st Dec. 2012 dismissed a PIL challenging cricketer Sachin Tendulkar's nomination to the Rajya Sabha.)

10. Which country in Dec. 2012 gets First Female President ?
 A. North Korea
B. South Korea
C. Austrialia
D. Austria
Ans: B (South Korea on 20th December 2012 elected First Female President: Park Geun-hye)


11. Who is "Person of the Year 2012" by TIMES magzine ?
A. Brak Obama
C. Tim Cook
C. Dalai Lama
D. Malaya Yousafzai
Ans: A
12. Which among the following is not a member of COlombo Plan
A. Russia
B. USA
C. Saudi Arebia
D. Japan
And: A
13. Leslie Claudius who passed away recently was player of ?
A. Boxing
B. Kabaddi
C. Chess
D. Hockey
Ans: D
Leslie Claudius was member of indian hockey team, with tree Olympics gold medal in 152, 1556, 1960.
14. Recently Govt. allowed FDI in multi-brand retail and capped at ?
A. 27%
B. 49%

C. 51%
D. 74%
Ans: C
15.  Which of the following panel was appointed to put forward recommendations on GAAR ?
A. Rangrajan patel
B. Shome patel
C. Reddy Panel
D. None of above
Ans: B
16. PMEAC's Economic Outlook 2012-13 has projected India's GDP growth for 2012-13 at ?
A. 6.2%
B. 6.5%
C. 6.7%
D. 7%
Ans: C
17. Which of the following is a sufficient condition for identification of a district as "GENDER CRITICAL" district as per census 2011 ?
1. Woman participation in work is less than 20% 
2. Female literacy is less than 30%
3. Sex ratio is less than 900
A. 1,2 Only
B. 2,3 Only
C. 2 Only
D. 3,1 Only
Ans: D
18. Which country decided to halt further aid to India ?
A. USA
B. UK
C. Canada
D. Russia
Ans: B
19. Terrorist Azmal Kasab handed in Jail at ?
A. Mumbai
B. Pune
C. Delhi
D. Bangalore
Ans: B
20. Pakistan recently grant Most Favoured Nation (MFN) tag for ?
A. India
B. Bangladesh
C. Srilanka
D. Nepal
Ans: A

Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur

Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur
Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur: Ossian Sachiya Mata temple near Jodhpur was originally built in the 8th century. The Sachiya Mata Osiyan Temple in Rajasthan is dedicated to Sachi Mata. Sachi Mata, also known as Indrani, was the consort of the rain-god Indra.
The mother goddess Sachiya is worshipped by Marwadi Maheshwari, Panwar Rajputs/Parmar Rajputs, Lakhesars Kumawat, Oswal, Charans, Jains, Pareeks, and many other castes living in Rajasthan, Madhya Pradesh, and North India. This temple was built by the Parmar King Upendre for his Kuldevi in the 9th to 10th century C.E.