Tuesday, January 8, 2013

QUIZ 12 - GK Question from PSU Exams

QUIZ  12: General Knowledge Questions from various examination as part of QUIZ Time. Here is Sample Question paper with Selected Questions covering all these topics.
1.Which is the busiest Airport of India ?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Calcutta
D. Chennai
Ans: A (Delhi)
2. Which is the highest layer of the atmosphere from the earth ?
A. Troposhpere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Inosphere
Ans: D
3. Which Telephone No. will be always be engaged when you dial it ?
A. Airline Booking
B. Fault booking
C. Railway information
D. Your own Number
Ans: D
4. Photocopying machines are now known as Xerox Machine because they were popularised by ?
A. Their founder T.Xerox
B. Company Name
C. The method Xerox
D. Xerox Brother
Ans: B

5. The weight of heart is nearly ?
A. 100 GM
B. 300 GM
C. 1 KG
D. 5 KG
Ans: B
6. Where is the office of permanent secretariat of SAARC located ?
A. Delhi
B. Kahmandu 
C. Sri Lanka
D. None of above
Ans: B
7. Which of the following has not been facilitated by the Wisden cricket award ?
A. M Amarnath
B. Polly Umrigar
C. VVS Laxman
D. Chandrashekhar
Ans: B 
8. Tribology is the scientific study of ?
A. Frictional properties between metallic surfaces moving in relation to each other
B. Alloys having three alloying elements
C. Tribes
D. Human Habitation
Ans: A
9. Subhas chandra bose setup the provisional govt. of free india in ?
A. Burma
B. Singapore
C. Thailand
D. Indonesia
Ans: A
10. Which of the following constitution amendment acts contains provisions related to Panchayati Raj ?
A. 42 Amendment Act
B. 73 Amendment Act

C. 84 Amendment Act
D. 92 Amendment Act
Ans: B

Jain Temple Lodrawa, Jaisalmer

Jain Temple Lodrawa is one of ancient temple in western Rajasthan. Lodrawa is a village in the Indian state of Rajasthan approximately 15 kilometres from Jaisalmer. Jain Temple Lodrawa it is a popular tourist destination, known for its architectural ruins and surrounding sand dunes.
Lodrawa was the previous capital of Jaisalmer, which is known for historic places and temples that are frequented by travelers. The temples were rebuilt in the late 1970s, are reminders of the city's former glory.
Point to Remember:
* Jain Temple Lodrawa is situated in Jaisalmer
* Lodrawa is former capital of Jaisalmer.
Jain Temple Lodrawa, Jaisalmer Pics, Photos:
http://rasexams.blogspot.in/

http://rasexams.blogspot.in/

 


Lakheri Cement Works Rajasthan

Lakheri Cement Works/ Plant Rajasthan: Lakheri city is Located in Bundi district of Rajasthan. Mostly surrounded by agricultural lands & villages the most distinct feature of lakheri is a cement manufacturing unit of ACC [Associated Cement Companies] Ltd. This plant is the oldest running cement plant in Asia.
About ACC Lakheri Cement Plant: ACC Ltd. a Company incorporated under the Indian Companies Act, 1913, having its Registered Office at Cement House, 121, Maharshi Karve Road, Mumbai 400020, Maharashtra, having one of its Cement Manufacturing Units at Lakheri, Distt Bundi, Rajasthan. 

Current Affairs: December 2012

Current Affairs Question December 2012: Current General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQ) for RAS/ IAS/ Bank Jobs. Question of Rajasthan GK, India GK and World GK will be updated daily during whole month of December  2012.
1. Former PM of India, Inder kumar Gujaral who passed away on 30th Nov. 2012, belongs to political party ?
A. Congress
B. BJP
C. Janta Dal
D. RJD
Ans: C
2. New Land acquisition bill 2012 requires ----- % of landowners consent ?
A. 50%
B. 75%
C. 80%
D. 100%
Ans: C
3. Right to recall in Rajasthan is first time used at ? 
A. Harmara
B. Baran
C. Mangrol
D. Anta
Ans: C
For the first time in Rajasthan, an election for recalling an elected chairman of a municipal body was held in Mangrol Municipality area of Baran district. 

4. 117th Constitution amendment is related to:
A. Reservation to SC/ST in promotions
B. Land acquisition Bill
C. Money laundering Amendment bill
D. Section 66A IT Act amendment bill
Ans: A
5 ASEAN–India Commemorative Summit 2012 held in ?
A. New Delhi
B. Tokyo
C. Hyderabad
D. Kathmandu
Ans: A
ASEAN–India Commemorative Summit 2012, New Delhi held 20, 21 December to celebrate the 20th anniversary of the establishment of relations between ASEAN and India. 
6. Total No. of Assembly Seats in Himachal Pradesh is ?
A. 60
B. 72
C. 66
D. 68
Ans: D (Congress wins Assembly polls 2012) 
7. Total No. of assembly seats in Gujarat is ?
A.187
B. 195
C. 182
D. 184
Ans: C (BJP Wins assembly polls 2012)
8. Miss Universe 2012 Winner - "Olivia Culpo" belongs to which country ? 
A. Austria
B. UK
C. USA
D. Canada
Ans: C

9. Delhi HC dismisses PIL against which Rajya Sabha(RS) Nominees ? 
A. Rekha
B. Sachin tendulkar
C. Hema Malini
D. Manmohan Singh
Ans:B (Delhi High Court on 21st Dec. 2012 dismissed a PIL challenging cricketer Sachin Tendulkar's nomination to the Rajya Sabha.)

10. Which country in Dec. 2012 gets First Female President ?
 A. North Korea
B. South Korea
C. Austrialia
D. Austria
Ans: B (South Korea on 20th December 2012 elected First Female President: Park Geun-hye)


11. Who is "Person of the Year 2012" by TIMES magzine ?
A. Brak Obama
C. Tim Cook
C. Dalai Lama
D. Malaya Yousafzai
Ans: A
12. Which among the following is not a member of COlombo Plan
A. Russia
B. USA
C. Saudi Arebia
D. Japan
And: A
13. Leslie Claudius who passed away recently was player of ?
A. Boxing
B. Kabaddi
C. Chess
D. Hockey
Ans: D
Leslie Claudius was member of indian hockey team, with tree Olympics gold medal in 152, 1556, 1960.
14. Recently Govt. allowed FDI in multi-brand retail and capped at ?
A. 27%
B. 49%

C. 51%
D. 74%
Ans: C
15.  Which of the following panel was appointed to put forward recommendations on GAAR ?
A. Rangrajan patel
B. Shome patel
C. Reddy Panel
D. None of above
Ans: B
16. PMEAC's Economic Outlook 2012-13 has projected India's GDP growth for 2012-13 at ?
A. 6.2%
B. 6.5%
C. 6.7%
D. 7%
Ans: C
17. Which of the following is a sufficient condition for identification of a district as "GENDER CRITICAL" district as per census 2011 ?
1. Woman participation in work is less than 20% 
2. Female literacy is less than 30%
3. Sex ratio is less than 900
A. 1,2 Only
B. 2,3 Only
C. 2 Only
D. 3,1 Only
Ans: D
18. Which country decided to halt further aid to India ?
A. USA
B. UK
C. Canada
D. Russia
Ans: B
19. Terrorist Azmal Kasab handed in Jail at ?
A. Mumbai
B. Pune
C. Delhi
D. Bangalore
Ans: B
20. Pakistan recently grant Most Favoured Nation (MFN) tag for ?
A. India
B. Bangladesh
C. Srilanka
D. Nepal
Ans: A

Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur

Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur
Sachiya Mata Temple Ossian, Jodhpur: Ossian Sachiya Mata temple near Jodhpur was originally built in the 8th century. The Sachiya Mata Osiyan Temple in Rajasthan is dedicated to Sachi Mata. Sachi Mata, also known as Indrani, was the consort of the rain-god Indra.
The mother goddess Sachiya is worshipped by Marwadi Maheshwari, Panwar Rajputs/Parmar Rajputs, Lakhesars Kumawat, Oswal, Charans, Jains, Pareeks, and many other castes living in Rajasthan, Madhya Pradesh, and North India. This temple was built by the Parmar King Upendre for his Kuldevi in the 9th to 10th century C.E.

Desert National Park, Jaisalmer, Rajasthan

Desert National Park is situated in the west Indian state of Rajasthan near the town of Jaisalmer. This is one of the largest national parks, covering an area of 3162 km². The Desert National Park is an excellent example of the ecosystem of the Thar Desert. Sand dunes form around 20% of the Park. The Desert National Park is a protected sanctuary. The park is considered not only the largest in the state of Rajasthan but among the largest in India. The catchments area of the Desert National Park is around 3100 sq. km. The desert is a harsh place to sustain life and thus most of the fauna and flora live on the edge. Nevertheless this place attracts large hoard of migratory birds due to its close proximity to Bharatpur. The great Indian Bustard is a magnificent bird and can be seen in considerably good numbers. It migrates locally in different seasons. The region is a heaven for migratory and resident birds of the desert. One can see many Eagles, Harriers, Falcons, Buzzards, Kestrel and Vultures. Short- toed Eagles, Tawny Eagles, Spotted Eagles, Laager Falcons and Kestrels are the most common among these. 
The unique topography and vegetation supports a unique wildlife in the Desert National Park, which include Spiny-tail Lizards, Desert Monitors, Sand Fishes, Chameleons and a wide variety of Snakes including the deadly Vipers and Kraits. Other important wild animals in the Desert NaDesert Harestional Park are Chinkaras, Blackbucks, Desert Foxes, Bengal Foxes, Desert Wolves, Desert Cats, Desert Hares, Hedgehogs and Desert Gerbils. However, it's the endangered Great Indian Bustard for which the Desert National Park Jaisalmer in known for. The Desert National Park also supports a rich and unique bird population, including some rare bird species. Among commonly seen birds in the park include the Spotted Sand Grouses, Houbara Bustards, Eagles, Gray Partridges, Isabelline Shrikes, Desert Wheatear Demoiselle Cranes, Stoliczka's Bushchat, Quails, Peafowl Bee-eaters, Larks, Harriers, Falcons, Orioles, Warblers, Babblers, Buzzards, Kestrel and Vultures etc.

RAS Exam 2013 in June, hint RPSC calendar


RPSC Exam 2013: Rajasthan Public Service Commission (RPSC), Ajmer has announced yearly exam calender today for year 2013 which includes most awaited Rajasthan Administrative Services (RAS) Pre examination 2013 dates for year 2013. As per schedule displayed on RPSC Website the RAS 2013 Pre Exam will be held in  Last week of June 2013 while RAS Main Exam will be held in October 2013. Hope RPSC will stick on its plan  and we will soon see RAS 2013 Notification in March / April 2013.  
If we consider the previous track record of RPSC Calendar,  RPSC Ajmer fairly go with Exam calendar apart from some unavoidable situations like Board Exams, Local govt. schemes promotions, RTET Exam etc. In year 2012 RPSC Calendar annouced that RAS Pre will be held in April but after some delay they conducted in June Month. So this time RPSC takes one step in advance and declared RAS Pre date in June so that administration is free from School, exam work so be prepared for RAS Pre in June 2013 as we hope RPSC Ajmer will go will Exam calendar this year.

RAS PRE Exam 2013 Date (tentative): June 2013
RAS Main Exam 2013 (tentative): October 2013. 

Download RPSC Exam Calendar 2013